Wijn

Het waren de neven Antonio Jane en Joseph Pascual Formosa die op het einde van de 19de eeuw in de Alt Penedes van Catalonia begonnen zijn met wijn maken voor uitvoer naar het koloniale Cuba. Een tak van hun familie bezaten fregatten die toendertijd de oceaan overstaken en dat vergemakkelijkte natuurlijk hun handel in wijn op vat. De Spaanse burgeroorlog verplichtte deze familie elders asiel te zoeken, maar de huidige generatie van broer en zus Joseph en Bernadette Miquel Jané zijn opnieuw succesvolle wijnboeren met de uitvoer van wijn op fles. De 100 % Syrah en Parellada zijn een selectie van ecologisch verbouwde wijnen uit hun hedendaags assortiment.

De Saenz de Samaniego familie bewerkt sinds de 16de eeuw wijngaarden in Baskenland en La Rioja. De familie, de magie van de terroir, en de eerbied voor traditionele gebruiken zijn de drie steunberen van hun viticultuur. De huidige generatie van broers en zus Gonzola, Ernesto, Inigo en Mariasun zijn als het ware vergroeid met het micro-klimaat van de 50 Ostatu wijngaarden die zich over 34 ha uitstrekken op de okerkleurige kalkhoudende en rotsige kleigronden ten zuiden van de Sierra de Cantabria. De Ostatu Tinto en de Ostatu Blanco zijn beiden Rioja Alavessa wijnen respectievelijk geoogst op jonge en oude druivenranken.